Nog meer keus in myopie remmende glazen!

De welbekende lenzenfabrikant Coopervision en glasfabrikant Essilor hebben samen iets moois gemaakt! 

 logo1.png

 

SightGlass Vision, hoe werkt het? 

SightGlass is een innovatief brillenglas voor de behandeling van progressieve myopie. Naar het principe van ‘myope defocus’. Zo ontdektede onderzoekers dat progressieve myopie kan worden afgeremd door gelijktijdig centraal scherp zicht en constante perifere defocus te creëren. De ontwikkelde technologie wordt ‘Diffusion Optics Technology’ (D.O.T.) genoemd en vormt de basis van de SightGlass brillenglazen.

 

Myope defocus dus. Hoe werkt dit? 

Bij een bijziend oog valt het licht centraal voor het netvlies en perifeer (aan de zijkant gelegen delen van het netvlies) achter het netvlies. Hierdoor wil het oog nog verder groeien. Wanneer je een gewoon brillenglas gebruikt zie je centraal vervolgens wel scherp, maar valt het perifere licht nog steeds achter het netvlies waardoor het oog nog steeds wil blijven groeien. 

Door de D.O.T. technologie valt er veel meer licht vóór het netvlies in plaats van erachter. Hierdoor heeft het oog minder de neiging om te groeien. Dit noemen we Myope defocus.

 

Hoe werkt dat nu in een glas? 

We wisten al een tijdje dat dit bereikt kon worden met speciale contactlenzen, maar om zo'n gebied in een brillenglas te slijpen is een stuk lastiger. In tegenstelling tot een contactlens beweegt een brillenglas tenslotte niet mee het het oog. Door centraal een scherpe zone te maken en daaromheen duizende onzichtbare lage contrast zones, wordt het effect toch bereikt. Doordat het erg kleine zones zijn kun je er wel "doorheen" kijken. Je hoeft dus niet constant je hoofd te bewegen om scherp te kunnen zien.

 dot1-cropped.png

 

Okee, werkt het echt? 

Jazeker, het is klinisch bewezen en bekroond met meerdere prijzen.
Bij 89% van de deelnemers die het onderzoek voltooiden, nam de progressie van myopie af. 

 

Wel een kleine disclaimer natuurlijk: 

Meerdere factoren hebben invloed op de ontwikkeling van het oog. Dat geldt dus ook voor de mate waarin de stijging van de sterkte kan worden afgeremd. Het hangt onder meer af van de leeftijdsfase, de vorm van het oog, de levensstijl, erfelijke aandoeningen en omgevingsfactoren. Er zijn verschillende effectieve behandelingen voor het afremmen van de groei van bijziendheid. De resultaten kunnen verschillen per kind. Voor ieder kind zou er dan ook individueel gekeken moeten worden welke behandeling het beste past.

 

Wat kosten de SightGlass glazen? 

€200,- per glas, of €400 compleet met een kindermontuur. Voor monturen voor volwassenen rekenen we een toeslag afhankelijk van de prijs van het montuur.

 

Bronnen: 

SGV data on file 2021. Control of Myopia Using Peripheral Diffusion Lenses: Efficacy and Safety Study, 24-month results (n = 256, 14 North American sites).

Flitcroft DI. The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. Prog Retin Eye Res. 2012 Nov;31:622-660.

Rappon J, et al. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2019;60(9):5845-5845.

Rappon J, et al. Novel DOT Lenses from SightGlass Vision Show Great Promise to Fight Myopia. Review of Myopia Management (2020). Available at: https://reviewofmm.com/novel-dot-lenses-from-sightglass-vision-show-great-promise-to-fight-myopia. Accessed August 2021

McCullough SJ, et al. PLOS ONE. 2016;11(1):e0146332. 2. SGV data on file 2021. Control of Myopia Using Peripheral Diffusion Lenses: Efficacy and Safety Study, 24-month results (n = 256, 14 North American sites).

Chua SYL, et al. Ophthalmic Physiol Opt. 2016;36(4):388-394.

Chiang W-Y, et al. J Ophthalmol. 2021:e6612116.