Een nieuw brillenglas waar we echt blij mee zijn!

Wij hebben een primeur:
Wij behoren tot het selecte gezelschap van de eerste Nederlandse opticiens die bevoegd zijn om Miyosmart brillenglazen te adviseren.

yes-lo-res.png

Waarom zijn wij daar zo blij mee?

Bijziendheid oftewel myopie komt steeds meer voor. Als het zo doorgaat zal waarschijnlijk rond het jaar 2050 maar liefst de helft van de wereldbevolking een bril nodig hebben voor veraf. In Nederland is 50% van de twintigers al bijziend (myoop).

Oplossen kunnen we myopie helaas nog niet, maar we kunnen wel de toename van bijziendheid remmen.

Dit konden we al doen met speciale tips en atropinedruppels via het ziekenhuis, maar deze hebben als bijeffect lichtgevoeligheid en wazig zien van dichtbij. Ook hebben we hier speciale contactlenzen voor, maar nu is er met MiYOSMART echt een topproduct op de markt gekomen!

miyosmart-glas-met-icons-lo-res.png

Wat is MiYOSMART en hoe werkt het?

MiYOSMART is een innovatief brillenglas voor de behandeling van progressieve myopie, dat werd ontwikkeld door HOYA Vision Care in samenwerking met haar onderzoekspartner, de Polytechnische Universiteit van Hongkong (PolyU). Tijdens diepgaand wetenschappelijk onderzoek¹²³ naar het principe van ‘myope defocus’ ontdekte ze dat progressieve myopie kan worden afgeremd door gelijktijdig scherp zicht en constante myope defocus te creëren. De ontwikkelde technologie wordt ‘Defocus Incorporated Multiple Segments’ (D.I.M.S.) genoemd en vormt de basis van de MiYOSMART brillenglazen.

Myope defocus dus. Hoe werkt dit?

Bij een bijziend oog valt het licht centraal voor het netvlies en perifeer (aan de zijkant gelegen delen van het netvlies) achter het netvlies. Hierdoor wil het oog nog verder groeien. Wanneer je een gewoon brillenglas gebruikt zie je centraal vervolgens wel scherp, maar valt het perifere licht nog steeds achter het netvlies waardoor het oog nog steeds wil blijven groeien. Dit willen wij dus juist tegenhouden, want een groter oog zorgt voor meer sterkte én een grote kans op oogproblemen op latere leeftijd zoals maculadegeneratie, glaucoom, netvliesloslatingen en staar.

miyosmart-oog-bijziend-lo-res.png

Door de D.I.M.S. technologie valt er veel meer licht vóór het netvlies in plaats van erachter. Hierdoor heeft het oog minder de neiging om te groeien. Dit noemen we Myope defocus.

miyosmart-oog-grafisch-lo-res.png

Hoe werkt dat nu in een glas?

We wisten al een tijdje dat dit bereikt kon worden met speciale contactlenzen, maar om zo'n gebied in een brillenglas te slijpen is een stuk lastiger. In tegenstelling tot een contactlens beweegt een brillenglas tenslotte niet mee het het oog. Door centraal een scherpe zone te maken in het glas van 9.4mm en daaromheen kleine vrijwel onzichtbare zones met D+3.50 wordt het effect toch bereikt. Doordat het kleine zones zijn kun je er wel "langs" kijken. Je hoeft dus niet constant je hoofd te bewegen om scherp te kunnen zien.

Okee, werkt het echt?

Jazeker, het is klinisch bewezen en bekroond met meerdere prijzen.
Bij de deelnemers die het onderzoek⁴ voltooiden waarin zij MiYOSMART brillenglazen met D.I.M.S.-technology droegen, nam de progressie van myopie af met gemiddeld 60%* ten opzichte van de controlegroep met standaard enkelvoudige brillenglazen.
 
Wel een kleine disclaimer natuurlijk:
Meerdere factoren hebben invloed op de ontwikkeling van het oog. Dat geldt dus ook voor de mate waarin de stijging van de sterkte kan worden afgeremd. Het hangt onder meer af van de leeftijdsfase, de vorm van het oog, de levensstijl, erfelijke aandoeningen en omgevingsfactoren. Er zijn verschillende effectieve behandelingen voor het afremmen van de groei van bijziendheid. De resultaten kunnen verschillen per kind. Voor ieder kind zou er dan ook individueel gekeken moeten worden welke behandeling het beste past.

Wat kosten de Miyosmart glazen?

€200,- per glas, of €400 compleet met een kindermontuur. Voor monturen voor volwassenen rekenen we een toeslag afhankelijk van de prijs van het montuur. Bij aanschaf van een 2e bril met Miyosmart glazen geldt er een prijs van €250,- en dit is tot een halfjaar na aankoop geldig.

* Progressie van myopie (sferische equivalent) verminderde met gemiddeld 59% en de groei van de aslengte (AL) met gemiddeld 60% in vergelijking met degenen die enkelvoudige brillenglazen droegen.

Referenties:
1. Arumugam B, Hung LF, To CH, Holden B, Smith EL 3rd. The effects of simultaneous dual focus lenses on refractive development in infant monkeys. lnvest Ophthalmol Vis Sci. 2014 Oct 16;55(11):7423-32. doi:10.1167/iovs 14-14250.
2. Tse DY, To CH. Graded competing regional myopic and hyperopic defocus produce summated emmetropization set points in chick. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2011 Oct 17:52 (11):8056-62. doi: 10.1157/iovs10-5207.
3. Tse DY, Lam CS, Guggenheim JA, Lam C, Li KK, Liu Q, To CH. Simultaneous defocus integration during refractive development. lnvest Ophthalmol Vis Sci. 2007 Dec;48(12):5352-9.
4. Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial. British Journal of Ophthalmology. Published Online First: 29 May 2019. doi: 10.1136/bjophthalmol-2018-313739.