Diabetes screening

Als mensen suikerziekte hebben kunnen er in de kleine bloedvaten mini lekkages ontstaan. In het netvlies bevinden zich veel kleine bloedvaten en daar is er een verhoogd risico op bloedingen in het netvlies. Als dit gebeurd merk je hier niks van totdat het zicht vermindert en dan willen we natuurlijk voorkomen.

Om deze reden is het voor mensen met suikerziekte verstandig om regelmatig het netvlies op de foto te zetten. Hiermee kan de optometrist kijken of jouw netvlies er nog gezond uit ziet. Als je suikerziekte hebt en de huisarts of praktijkondersteuner vindt het noodzakelijk om dit onderzoek uit te laten voeren ontvang je hiervoor meestal een verwijsbrief.  

Paar dingen om rekening mee te houden:

Soms is je pupil niet groot genoeg om het netvlies goed op de foto te zetten. Als dit zo is dan worden je ogen gedruppeld, dit houd in dat je grote pupillen krijgt en je iets minder gaat zien en wat last krijgt van het licht. Het is verstandig om na het onderzoek dan niet meer achter het stuur te stappen en een zonnebril mee te nemen. De druppels moeten altijd 10-15 min inwerken en je krijgt er heerlijk wat te drinken bij.

Een diabetes controle vanuit een verwijzing is gratis, een diabetes controle + oogmeting kost €40,- maar je krijgt vervolgens ook een tegoedbon voor €40,- die je weer bij ons kan inleveren.

Maak hier een afspraak!