Kinder Myopie Management

Bijziendheid oftewel myopie komt steeds meer voor. Als het zo doorgaat, zal waarschijnlijk rond het jaar 2050 de helft van de wereldbevolking een bril nodig hebben voor veraf. In Nederland is 50% van de twintigers al bijziend (myoop). Steeds meer kinderen krijgen (hoge)myopie, dat wil zeggen een min sterkte (bijziendheid). Dit komt mede doordat er steeds meer dichtbij gewerkt/gespeeld wordt en steeds minder wordt buitengespeelt. 

Als kinderen een min sterkte krijgen komt die vaak door een oog wat te lang is gegroeid. Deze groei kunnen we tegenwoordig afremmen door speciale brillenglazen of lenzen aan te meten. Of dit nodig is kunnen we inschatten doormiddel van de sterkte en de lengte van het oog te monitoren. 

 romy-myopiemanagement.png

Kinderen waarbij een van de ouders ook al myopie heeft hebben een verhoogd risico op het krijgen van een min sterkte.  Als we de aslengte meten duurt dat ongeveer 10 minuten. Met deze lengte kunnen we een indicatie geven of je kind risico loopt op een min sterkte en uitleggen wat jullie eraan kunnen doen om dit te voorkomen. 

 

Wat kunnen we nu doen?

  • Levensstijladvies; hanteer de 20-20-2 regel. Na 20 minuten dichtbij kijken zoals op een telefoon of tablet, moet er een pauze van 20 seconden worden genomen waarbij je in de verte kijkt. De 2 staat voor 2 uur per dag naar buiten.
  • Door middel van atropinedruppels voorgeschreven door de oogarts of de ortoptist kan afhankelijk van de dosis de groei van de ogen goed geremd worden. Wel heeft atropine - afhankelijk van de dosering - enkele bijeffecten, te weten extra gevoeligheid voor licht en wazig zicht dichtbij. 
  • Door middel van nachtlenzen. Nachtlenzen worden al lange tijd gebruikt door contactlensspecialisten bij myopiecontrole. Het is - mits er goed mee omgegaan wordt - een goede veilige manier om toename van myopie te remmen.
  • Speciale zachte lenzen. Deze lenzen hebben hetzelfde remmende effect als de nachtlenzen. Het voordeel van MiSight zachte daglenzen is dat ze erg comfortabel zijn en heel eenvoudig in gebruik. Kinderen kunnen al lenzen dragen vanaf gemiddeld 8 jaar oud. Bij het gebruik van contactlenzen is discipline en hygiëne erg belangrijk.
  • Bril met myopie remmende glazen van MyCon (Rodenstock), MiYOSMART (HOYA) of Sightglass.

*Het myopiemanagement is gratis bij aanschaf van een myopie remmend product. 

Maak hier een afspraak met onze optometrist!