Cyclo-meting

Cyclo-meting is een uitgebreide oogmeting met behulp van druppels die de accomodatie van de ogen uitschakelt. Een cyclo-meting is vaak bij kinderen de enige manier om nauwkeurig de sterkte van de ogen te bepalen. Na een grondige inspectie van de ogen worden beide ogen gedruppeld. Het effect van deze druppel is dat binnen 30 minuten de ogen zich gaan ontspannen, en de pupillen wijd worden.  Kinderen vanaf acht jaar kunnen terecht bij een optometrist. Een optometrist is hoger opgeleid dan een opticien waardoor deze ook de ogen van kinderen mag meten en onderzoeken.

romy-cyclo.png

Mochten de problemen toch groter zijn dan verwacht kan de optometrist een directe doorverwijzing maken naar een orthoptist. Als we een cyclo-meting gaan doen is het verstandig om een zonnebril of een pet mee te nemen ter bescherming tegen het licht. Met grote pupillen kan dit onaangenaam zijn.

Een cyclo-meting wordt niet alleen bij kinderen gebruikt, wij kunnen er ook voor kiezen om een cyclo-meting te doen bij (jong)volwassenen waarbij we twijfelen of we de volledige sterkte uit de normale refractie kunnen halen. 

romy-meet-douwe.png

Een kleine greep uit de klachten die aanleiding kunnen zijn voor een cyclorefractie;

- Veel hoofdpijnklachten, vooral naar het einde van de dag.
- Meer klachten na langdurig lezen, computer of tablet gebruik.
- Leesbril noodzakelijk op jonge leeftijd.
- Telkens sterker wordende (min) bril voor veraf. (kijk ook bij myopie controle bij kinderen)

* kosten voor een cyclo-meting bedragen €60,- (bij aanschaf van een bril krijg je €40,- weer terug) en duurt ongeveer 75 minuten in totaal.