Myopiecontrole

Bijziendheid oftewel myopie komt steeds meer voor. Als het zo doorgaat, zal waarschijnlijk rond het jaar 2050 de helft van de wereldbevolking een bril nodig hebben voor veraf. In Nederland is 50% van de twintigers al bijziend (myoop).
digitale-generatie-2(1).png arthur-voor-miyosmart-lr.jpg

Oplossen kunnen we het helaas nog niet, maar we kunnen de toename van de bijziendheid wel remmen.

Waarom willen we dat?

Myopie is minder onschuldig dan het op het eerste oog lijkt. De kans op oogaandoeningen zoals maculadegeneratie, netvliesloslating, glaucoom en cataract neemt toe bij iedere dioptrie myopie. Bovendien: wie wordt er nou enthousiast van dikkere brillenglazen? Ook zie je natuurlijk zonder bril steeds slechter.

Er zijn verschillende behandelingen die ingezet kunnen worden om de ontwikkeling van myopie tegen te gaan. De snelste achteruitgang vindt plaats op 8- tot 15-jarige leeftijd, maar een myoop oog kan doorgroeien tot 25-jarige leeftijd. Belangrijk is dus dat er tijdig een behandeling ingezet wordt, om zo de mate van myopie zoveel mogelijk te beperken. 

Wat kunnen we nu doen?

  • Levensstijladvies; hanteer de 20-20-2 regel. Na 20 minuten dichtbij kijken zoals op een telefoon of tablet, moet er een pauze van 20 seconden worden genomen waarbij je in de verte kijkt. De 2 staat voor 2 uur per dag naar buiten.
  • Door middel van atropinedruppels voorgeschreven door de oogarts of de ortoptist kan afhankelijk van de dosis de groei van de ogen goed geremd worden. Wel heeft atropine - afhankelijk van de dosering - enkele bijeffecten, te weten extra gevoeligheid voor licht en wazig zicht dichtbij. 
  • Door middel van nachtlenzen. Nachtlenzen worden al lange tijd gebruikt door contactlensspecialisten bij myopiecontrole. Het is - mits er goed mee omgegaan wordt - een goede veilige manier om toename van myopie te remmen.
  • Speciale zachte lenzen. Deze lenzen hebben hetzelfde remmende effect als de nachtlenzen. Het voordeel van MiSight zachte daglenzen is dat ze erg comfortabel zijn en heel eenvoudig in gebruik. Kinderen kunnen al lenzen dragen vanaf gemiddeld 8 jaar oud. Bij het gebruik van contactlenzen is discipline en hygiëne erg belangrijk.
  • NIEUW: Myopieremmende brillenglazen. Wij zijn met meerdere mensen bevoegd om deze glazen voor te schrijven en te controleren.

vince-badass-stoer-cool-paal2(1).png djoy-en-charlie-opbruglr(1).png djoy-met-raybanzonlr(1).png

We zijn trots op het feit dat al onze medewerkers extra zijn getraind om alle vragen omtrent myopiecontrole te kunnen behandelen. We hebben diverse cursussen erkend Myopie Management Expert gevolgd, zodat wij deskundig kunnen adviseren over alle oplossingen, waaronder contactlenzen en brillenglazen. Verkoop van deze high-techproducten is dan ook voorbehouden aan opticiens die dit onderwerp serieus nemen en zich constant bijscholen.