De wachttijden zijn al lang genoeg

Als extra service is er bij ons 1 keer per maand een Orthoptist aanwezig.

matthijs-buurs-met-kriek-team-lo-res.png

Waarom een orthoptist?

De orthoptist onderzoekt en behandelt klachten of problemen op het gebied van:

scheelzien (strabismus)
lui oog (amblyopie)
dubbelzien (diplopie)
oogbewegingsstoornissen
verziendheid, bijziendheid en cilindrische refractie- afwijkingen bij kinderen
specifieke hoofdpijn- en leesklachten

Het  onderzoek word gedaan na het toedienen van oogdruppels die de opticien niet mag gebruiken. Dit om de accomodatie stil te leggen en de sterkte volledig objectief te kunnen meten. Houdt u er daarom rekening mee dat u of uw kind mogelijk na het onderzoek enkele uren wazig ziet en dus niet mag autorijden.

Als het orthoptisch onderzoek is afgerond, zal de orthoptist de bevindingen en de prognose met u (en uw kind) bespreken en een passend behandelplan opstellen. 
Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt. 
Als de oorzaak van de afwijking (tevens) op het gebied van een ander specialisme ligt, zal de orthoptist u hierover adviseren of u doorverwijzen.

matthijs-buurs-de-orthoptist-lo-res.png

Waarom de orthoptist bij Kriek Optiek?

Hoewel de kosten niet altijd gedekt worden door de zorgverzekeraar heeft het verschillende voordelen om de afspraak bij Kriek Optiek te doen i.p.v. het ziekenhuis.

Die zijn:
-Tijd: de wachttijd bij ziekenhuizen is tussen de 2 en 4 maanden, bij ons tussen de 0 en 4 weken.
-Tijd(2): De afspraak duurt gegarandeerd niet langer dan 1,5 uur: 30 minuten voor de intake, 30 minuten tot de druppels ingewerkt zijn en 30 minuten voor het onderzoek. Vaak ben je bij het ziekenhuis een halve dag kwijt.
-Lokaal: Voor kinderen is het erg prettig niet naar het ziekenhuis te hoeven, maar naar de vertrouwde opticien kunnen in de buurt, dit scheelt ook weer tijd (en parkeergeld, er kan gratis achter de winkel geparkeerd worden) en is wat laagdrempeliger.
-Zekerheid: Onze orthoptist is gediplomeerd en gereristreerd bij de NVVO en neemt alle tijd die nodig is zonder geprop in de agenda. Ook is het fijn om steeds hetzelfde gezicht te hebben.

Maken van afspraken:
Kinderen die voor het eerst komen en gedruppeld worden, maar ook kinderen die na 1 jaar weer gedruppeld worden zijn anderhalf uur aanwezig, eerst een blok van 30 minuten voor de intake, vervolgens 30 minuten de druppels laten inwerken en hierna  30 minuten voor het onderzoek.
Volwassenen met binoculaire klachten zijn 60 minuten kwijt aan het onderzoek
Controle afspraken zonder druppel: 30 minuten

De kosten zijn €55,- voor elk onderzoek. Aankoop van een bril is absoluut niet verplicht. Het onderzoek staat los van commercieel belang.

Wanneer moet je toch naar het ziekenhuis?

De orthoptist heeft ook een screening functie voor de oogarts. Deze screening bestaat uit een aantal vragen waarbij - indien met ja wordt geantwoord -  het onderzoek niet gestart mag worden maar verwijzing naar een (oog)arts moet plaatsvinden. Het is handig om deze vragen al door te lezen voor het maken van de afspraak.

Het gaat om de volgende vragen:

Heeft u/ uw kind last van;

- Aspecifieke hoofdpijn
- Acuut gewichtsverlies
- Braken
- Duizeligheid
- Recent trauma
- Extreme vermoeidheid
- Algemeen onwel bevinden
- Neurologische verschijnselen
- Ernstige aandoeningen in de voorgeschiedenis
- Ontwikkelingsachterstand

Dan is het handig een afspraak te maken in het ziekenhuis.

 

Bel of mail voor een afspraak voordat de orthoptist vol zit!